Suositeltu

Rakkaan tyttären 5 vuotissynttärit

10.12.2020 kirjoitettu

Tyttäreni Ella on minun suloinen sweet heart. Hän täytti 8.12. viisi vuotta. Jo joulukuun alusta hän sanoi joka aamu ”tänään on minun syntymäpäivä”. Olemme viettäneet Ellan synttäreitä aina vain oman perheen kanssa ilman kutsuvieraita. Ehkä se on joulukiire, tai jouluväsymys. Pari vuotta sitten Ellan synttäreitä vietettiin jouluaattona, kun juhlimme koko perheen ja työntekijöiden joukoin joulua. Tänä vuonna piti pitää Ellalle isot synttärikutsut, vähän niin kuin korvatakseen menneiden vuosien menetyksiä. Koronan toinen aalto kuitenkin saapui, ja Ella joutui tyytymään pienempään juhlaan. Mutta hän oli silti hyvin hyvin onnellinen. 

Yksi päivä ennen Ellan syntymäpäiviä, kerroin hänelle, että ostamme suklaakeksejä päiväkotiin, ja päiväkodissa kaikki laulavat hänelle synttärilaulun. Syntymäpäivänsä aamulla Ella heräsi hymyyn. Hän puki reippaasti vaatteet päälle, ja lähdimme isoveljen Levin kanssa yhdessä kauppaan ostamaan synttärikeksejä päiväkotiin. Levi käy esikoulua samassa päiväkodissa kuin Ella.

Päivällä kun kävin hakemassa Ellan päiväkodista, hoitaja sanoi Ellan olleen todella iloinen, oikein hihitti, ja pomppi ilosta. Ella sai päiväkodilta syntymäpäiväkortin, jonka hän esitteli minulle ylpeänä.

Illalla kotona vietimme synttäreitä uudelleen. Ostin hänelle jätti Kindermunan, josta hän on unelmoinut pitkään.

Äidille lapsen syntymäpäivä on iloinen ja haikea asia. Lapsi kasvaa ja kohta lentää nopeasti pesästä. Välillä on tullut sanottua ”mene nyt pois hetkeksi kun äiti lähettää yhden sähköpostin”, näitä mene hetkeksi pois tilanteita on ollut liian paljon. Esikoiseni täyttää ensi maaliskuussa 7 vuotta, ja edelleen nukkuu joka yö minun kanssa. Minä vuorottelen yöunia molempien lasteni kanssa. On ihanaa herätä öisin ja aamuisin lapsi vieressä. Neuvolassa minulle opetettiin vauvan unikoulutusta, että jo pientä vauvaa pitää opettaa nukkumaan yksin omassa huoneessaan. Minun ”isot vauvat” nukkuvat edelleen minun kanssa joka yö! Poikani Levi sanoi haluavansa nukkua minun joka yö 100 vuotta, aina kuolemaan saakka. Voi minun Leeviä. Minä rakastan sinua ja Ellaa. 

Äärilapsuus päättyy nuoremman sisaruksen synnyttyä

Minulla on pian 5 vuotta täyttävä tytär Ella ja 6 vuotias poika Levi. Ella on minulle edelleen rakas pikkuvauva. Levi on isoveli, jonka kuuluu olla esimerkillinen. Levi tuli isoveljeksi 1 v. 9kk ikäisenä. Siitä lähtien hänelle on sanuttu, että isoveljen kuuluu olla pikkusiskolle hyvä, ei saa kiusata, riitatilanteissa hänen on toimittava diplomaattisesti ja olla esimerkillinen. 4.11.Levin äärilapsuus päättyi kun Ella syntyi.

Eilen sydämeeni tuli pisto. Pian 5 vuotta täyttävä Ella on saanut olla perheen pikku käpynen, kun taas isoveli Levin piti olla sankarillinen esimerkki jo alle 2 vuotiaana. Olen liian usein syyttänyt Leviä pikkusiskon satuttamisesta, epävarovaisuudesta ja huonosta käytöksestä. Tilanteen ollessa päällä menetän usein hermot, ja suustani saattaa tulla vähän painavampaa tekstiä, mitä ei pitäisi sanoa pienelle lapselle. Mutta tiedätte varmaan, kun kaksi pientä lasta riitelee lelusta tai mistä tahansa, äidin pitää tulla väliin sovittelemaan. Äidistä tulee kolmas huutava osapuoli, äidin kova ääni hiljentää kahden itkevän lapsen.

Minusta äitien pitää huomata ja huomioida lasten tarpeet, kohdella heitä yhdenvertaisesti, jotta lapset kasvaisivat henkisesti tasapainoisiksi. Se ei helppoa. Havaitseminen on ensi askel reiluisuuden toteutumiselle.

4.11.2020 Vantaalla

Uskaltaako näyttää feminiinistä puolta?

Suomalainen nainen on tunnetusti itsenäinen ja vahva. Suomi tunnetaan maailmalla vahvojen naisten maana, jossa naisilla paljon valtaa kotinsa ulkopuolella. Usein kuulen suomalaisten miesten valittavan, ettei suomalaiset naiset ole tarpeeksi naisellisia, eivät muun muassa käytä hameita/mekkoja ja käyttäytyvät kovakouraisesti. Suomessa pehmeitä ja hempeitä naisia on hyvin vähän. Maahanmuuttajanaiset usein miten muuttuvat vuosien varrella myöskin miehisiksi, kun saavat vaikutusta suomalaisilta naisilta. Toisin sanoen naiseus ei sovi suomalaiseen yhteiskuntaan. Se nähdään heikkoutena tai sen takia voi menettää uskottavuutensa. Miten olen ymmärtänyt, miehet pitävät naisellisista naisista, mutta muut naiset saattavat kiusaantua kun tällainen nainen ilmaantuu viereen. Olen vuosien varrella pohtinut, miksi moni nuori nainen jopa inhosi minua kun pukeuduin naisellisesti (mekko, korkokengät, hiukset, meikki, korut). Inhoaminen näkyi välttelemisenä ja mulkoiluina minua kohtaan. Erityisesti naiselliset liikkeet ärsyttävät muita naisia.

Pääministeri Sanna Marinin ”Kalevala koru ja paljas rinta jakkupuku” valokuva rohkaisi monia suomalaisia naisia tuomaan ulos naiseutensa. Moni naisystävistäni on ottanut valokuvan itsestään pelkkä jakkupuku päällä vahvan meikin kanssa, kirjoittanut sosiaaliseen mediaan pitkiä tarinoita, miten on taistellut naiseutensa kanssa; on yritetty piilottaa feminiinistä puoltaan tai ei uskallettu olla omia itsejään. Kun Suomen vallakkain nainen Marin näyttää mallia, oli muidenkin naisten helppoa tulla perässä. Kerrankin, feminiinisyys ei syö naisen valtaa tai uskottavuutta. Marinin Kalevalakoru keissi antoi minulle vastauksen vuosikymmenen vuoden kestäneelle kysymykselle, miksi suomalaiset naiset eivät pidä toisista naisellisista naisista? Vastaus: koska suomalaiset naiset haluavat itsekin olla yhtä naisellisia. Tukahdetun tarpeen muistuttaminen herättää ahdistusta.

terveisin Jenni, Vantaalla

https://m.facebook.com/jenni.chen.509